Enneagram

Het enneagram is een (eeuwenoude) psychologische karaktertypologie, waarin de mens wordt beschreven aan de hand van negen persoonlijkheidstypen.
enneagram

Enneagram wat is het?

Het enneagram gaat uit van 9 verschillende persoonlijkheidsstijlen, met elk hun dieperliggende drijfveren en gedragskenmerken. Elk mens draagt van al deze 9 verschillende types in meer of mindere mate eigenschappen bij zich. Er is één van de types die als ‘basis-voorkeurstype‘ aangeduid kan worden. Het enneagramtype is als standaardinstelling ingeprogrammeerd en  veranderd ook niet echt door de jaren heen.

 

Wat brengt het je?

Het enneagram geeft je op een heldere manier inzicht in jezelf, in je relaties met anderen en maakt conflicten makkelijker hanteerbaar. Inzicht hierin zorgt voor meer zelfreflectie, zelfkennis en zelfacceptatie en ook voor inzicht in de ander. Het enneagram maakt je bewust van de aanleg van elk type mens. Het geeft je inzicht in de innerlijke drijfveer, van waaruit mensen dingen doen.

 

Enneagram in coaching

Het enneagram is waardevrij, het ene persoonlijkheidstype is niet beter of slechter dan het andere. Ieder persoonlijkheidstype heeft eigenschappen die zeer doeltreffend zijn. Door groeiend zelfinzicht leer je jouw minder sterke kanten te overwinnen en ze om te vormen tot kwaliteiten. Doordat je jezelf en anderen beter leert begrijpen, werk je ook beter samen met die anderen. Je merkt dat je effectiever samenwerkt, adviseert, begeleidt en/of conflicten oplost. Het maakt dus niet uit of je nou een Hervormer, Helper, Bereiker, Romanticus, Onderzoeker, Loyalist, Enthousiasteling of Leider bent. Ieder type heeft zijn krachten en schaduwkanten. Door beter te ervaren waarom je doet wat je doet, geeft dit ruimte om te ontwikkelen en kun je het meeste uit je persoonlijkheid halen. Meer informatie kun je vinden via Enneagram of op http://www.enneagramsite.nl.

 

< terug naar de pagina “Werkwijzen”