Hoe omgaan met corona tijd

Door de coronacrisis is het nu een gekke tijd. Het is heel logisch dat je nu (soms) even de weg kwijt bent of je draai niet kunt vinden. Hierdoor kunnen de gevoelens die je normaal hebt en hoe je in het leven staat opeens uitvergroot raken. Daar kun jij (en je omgeving) last van hebben. Hoe omgaan met corona tijd tips lees je hier.

Omgaan met corona tijd 7 tips

1. Zet je lat lager en stel realistische doelen

Het is een rare situatie. Waarschijnlijk is je werkplek anders of kun je niet werken, het contact met collega is anders. Kinderen zijn thuis en hebben meer aandacht en begeleiding nodig. Je kunt niet meer gewoon je normale dingen doen zoals sporten, vrienden en familie zien of leuke uitstapjes maken. Veel mensen houden de doelen vast die ze onder normale omstandigheden kunnen halen. Stel realistische doelen voor jezelf (en anderen) die wel te halen zijn. Dit scheelt niet alleen (veel) frustratie, het zorgt zelfs voor een positief gevoel. Weet je dat bepaalde eigenschappen die je mogelijk lastig vindt (van jezelf of een ander), in moeilijke situaties versterkt worden. Probeer met compassie naar jezelf en anderen te kijken. Met een rigide opstelling vergroot je de kans op conflicten en negativiteit.

2. Focus op de positieve dingen en buig mee

Wanneer je de tv aanzet, het internet opgaat of in de krant kijkt, zie je vooral negatieve berichten veel gaat over corona. Voor veel mensen is deze negatieve stroom van informatie angst en stress verhogend. Check hooguit 2x per dag het nieuws. Stop je tijd in positieve dingen. Geniet van de (kleine) dingen om je heen: de natuur, een glimlach, een grapje van iemand of een lekkere lunch. Geef aandacht aan dierbaren en kijk waar je energie van krijgt. Zorg dat je regelmatig die dingen doet. Dingen lopen nu anders en kun je ze nu niet veranderen, buig mee, dat kost het minste energie. Hou natuurlijk je grenzen in de gaten en glimlach wat vaker. Probeer het maar eens, maak een glimlach en kijk wat het met je doet.

3. Hou je normale ritme vast

Als je een normaal dagritme aanhoudt, voel je je beter en blijf je actiever. Sta op een normale tijd op, kleed je gewoon aan en start je dag. Zorg dat je op gezette tijden eet en naar bed gaat. Blijf bewegen: wandelen (let op afstand houden), thuis bewegen via online lessen of Youtube. Door te bewegen vergroot je niet alleen je weerstand, je maakt ook nog het gelukshormoon endorfine aan. Je krijgt er onder andere een beter humeur van, krijgt meer eetlust en slaapt beter. Bovendien zorgt het ritme dat je gewoon je dingen doet en niet zo snel passief wordt.

4. Maak afspraken

Zorg dan dat je afspraken maakt, maak een eerlijke taakverdeling. Kijk ook naar sterke kanten, wie kan dat het beste doen en moeten alle dingen nu ook echt. Voor thuis geldt: Wanneer is iedereen op, welke tijden wordt er gegeten en wie doet wat. Laat iedereen meedenken, dus ook je kinderen. Zij komen misschien wel met de beste oplossingen. En welke leeftijd ook, iedereen kan op zijn manier meehelpen in het huishouden. Van tafeldekken, koken, stofzuigen tot schoonmaken. Met iedereen thuis, wordt het huis sneller rommelig en vies. Samen zorg je dat dit in de hand blijft en dat je prettig kan wonen. Maak ook afspraken over (beeld) bellen, of andere activiteiten die anderen kunnen storen, zodat je allemaal gewoon lekker je ding kunt doen.

5. Mentale gezondheid

Zorg dat je dingen doet waar jij behoefte aan hebt. Plan leuke dingen in die je in deze tijd kunt doen. Ga naar buiten en zorg dat je genoeg je daglicht krijgt.  Dit kan ook door een boekje te lezen in de tuin, op het balkon of in een open raam. Natuurlijk is iedereen druk (of voelt iedereen zich druk). Kies bewust voor quality time en tijd voor jezelf. Door dit bewust in te plannen, doet het meer met je. Al is het maar een kwartiertje. Zorg dat je dan ook niet gestoord wordt. Maak onderscheid tussen werk/school en vrije tijd.  Iedereen heeft andere behoeftes, geef daar ruimte aan. Blijf positief met elkaar communiceren en hou een open blik. Luister naar elkaar en probeer met verwondering te kijken en luisteren in plaats van met oordelen. Gedachten en gevoelens komen en gaan, laat ze langskomen en druk ze niet weg. Dit kost alleen maar extra energie.

6. Accepteer wat je niet kan veranderen

Accepteer wat je niet kunt veranderen. Wat is belangrijk voor je en wat kun je wél doen. Onderhoudt je sociale contacten door beeldbellen/bellen en als het mogelijk elkaar te zien op afstand. Heb het dan over positieve dingen, haal herinneringen op en als je het moeilijk hebt, deel het. Zoek steun voor jezelf en geef de ander steun. Begroet de mensen om je heen en maak het beste van deze tijd.

7. Bedenk: dit gaat weer voorbij

Bekruipt alles je opeens? Bedenk dan dat dit maar een periode is. Dit gaat weer voorbij, we weten nog niet wanneer, maar het wordt weer anders. Probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven. Denk niet te ver vooruit. Het komt zoals het komt.

Kun je extra ondersteuning gebruiken, dan is het goed om te weten dat ik nu op afstand werk. Door het gebruik van beeldbellen of gewoon bellen kunnen we je coaching doen. Neem contact met me op. Pas goed op jezelf en je naasten! Deel deze blog gerust met anderen die mijn tips ook goed kunnen gebruiken.

Geen blog missen? Schrijf je in en ontvang elke nieuwe blog in je mailbox, zodra deze geplaatst is. Andere mails worden niet verstuurd.

 

Afbeelding van MaxWdhs via Pixabay