Zo start je positief de feestdagen!

Positief de feestdagen starten, wie wil dat nou niet? Lees deze blog en het gaat je lukken! Het heeft alles te maken met je verwachtingen laag houden. Acceptatie en aandacht voor het positieve zorgt voor een positieve focus. Gaan dingen toch anders dan prettig voor je is, dan is het goed je grens aan te geven. Hoe je dat doet, lees je hieronder. Je kunt dit formulier gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen, het geeft je meteen een houvast en naslagwerkje waar je op terug kunt kijken.

De minicursus ‘Positief door de feestdagen’ startte met inzicht krijgen in wat je leuke en minder leuke momenten vindt in deze periode. Vervolgens kon je voor jezelf een overzicht maken, wat er allemaal gedaan ‘moet’ worden. Waarin ook handvatten werden gegeven, om hier handig mee om te gaan. Verwachtingsmanagement voor jezelf en voor anderen kwam daarna aan bod. Nu komt aan bod hoe je echt positief kan starten aan de feestdagen zelf.

Hou je verwachtingen laag

Je hebt al duidelijk wat jouw verwachtingen zijn en die van anderen. Zo niet, kijk hier naar, zo krijg je reële verwachtingen. Vooraf is dat vaak makkelijker dan wanneer je dichter op de feestdagen komt. Goed om hier nog even serieus naar te kijken.

Wanneer je je verwachtingen bekijkt, is het ook handig om te kijken of je je verwachtingen kan verlagen. Het meest ideale is geen verwachtingen hebben, je neemt het dan zoals het komt. Voor veel mensen is dit lastig, dus het beste alternatief is je verwachtingen zo laag mogelijk houden. Ga er bijvoorbeeld vanuit dat je kinderen niet in slaap zullen vallen na het kerstdiner. Dat scheelt weer frustratie als het ook echt niet gebeurt. Je kunt dan vooraf al nadenken wat alternatieven zijn. Bijvoorbeeld zorgen dat ze zich vermaken als ze toch al moe zijn of misschien eerder richting huis gaan.

Acceptatie

Heb je bepaalde patronen waar je je aan stoort en komt het elk jaar terug? Kijk eerst of je iets kan verzinnen wat zorgt dat het nu anders loopt. Bedenk vervolgens of dit zal helpen. Is dat niet het geval, accepteer dan dat dit er blijkbaar bij hoort. Het is een vast gegeven. Het is makkelijker en positiever als je bedenkt: Oké dit wist ik al, nou hebben we dat weer gehad. Dan dingen als: Waarom moet het altijd zo gaan? Kan het niet eens één jaar anders zijn? Dat kost je namelijk energie en zorgt voor frustratie. Zie dan nog maar eens ontspannen te blijven. Het is wat het is.

Heb je er veel last van hoe dingen gaan, kijk dan of je het kunt bespreken. Lukt dat niet, dan kan vermijden een oplossing zijn. Misschien is eerder of later komen een optie. Of kun je even weg lopen als het gebeurt (eventueel kun je anderen mee nemen). Je hoeft er dan niet in te zitten, bovendien geeft het een goed signaal af dat je er last van hebt.

Focus op wat goed gaat

Wanneer je de focus legt op wat goed gaat, dan zie je dat niet alleen sneller, je bent er ook positiever mee bezig. Geniet van de kleine dingen en zie wat er voor je is. Oké misschien is de soep van tante Tineke echt niet lekker, je hebt nu wel een mooi verhaal. Het hoofdgerecht van je zus was misschien juist super lekker. En let eens op de kinderen en kijk eens door hun ogen. Dat geeft ook een andere invalshoek.

Je kunt zelf bepalen waar je op let en dit straal je ook uit. Grote kans als je geniet hoe je nichtje lacht, dat anderen dat ook gaan zien. Zij krijgen zo ook een positieve focus. En mocht je gerecht niet zijn geworden wat je had gehoopt, ach dan is er vast nog genoeg ander eten. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? Als jij meer ontspannen bent, doet dat ook wat met de rest, bovendien scheelt het je energie.

Geef je grens aan als hier overheen wordt gegaan

Als er dingen gebeuren die over je grens gaan, geeft het dan zo snel mogelijk (liefst meteen) aan. Misschien heeft iemand kritiek op je opvoeding en geven ze je ongevraagd advies waar je niet op zit te wachten. Hoe sneller je irritaties aangeeft, hoe minder je spanning en daarmee je felheid oploopt. Een mooie opmerking kan zijn: Dit is hoe wij het prettig vinden. Dit is hoe wij het doen. Wanneer je er goed in bent, kun je humor gebruiken. Ook kun je bij een opmerking die verkeerd valt zeggen: Au! Of Zo! Soms is het belangrijk voor je om echt je punt te maken.

Zo geef je duidelijk aan wat je niet prettig vindt:

  • Praat vanuit jezelf (dus de ik-vorm)
  • Benoem het concrete gedrag wat je niet prettig vindt
  • Geef aan wat het met je doet (welke effect het op je heeft)
  • Zeg het zo snel mogelijk
  • Geef aan wat je wel wilt
  • Geef ruimte voor de reactie van de ander
  • Herhaal indien nodig

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik vind het vervelend als je opmerkingen maakt die over de opvoeding van mijn kinderen gaat. Ik heb het gevoel dat je onze manier van opvoeden niet serieus neemt. Ik wil dat je daar mee op houdt. Kun je je voorstellen dat ik het vervelend vind? Mogelijk zegt de ander dat het niet om je opvoeding gaat, dat hij bang is dat iets wat voor hem waardevol is kapot gaat. Op deze manier begrijp je elkaar beter en kun je rekening met elkaar houden. Het zorgt meteen dat de irritatie van beide kanten wordt opgeheven.

Geven en nemen

Bij elke activiteit met een groep geldt dat het een kwestie is van geven en nemen. Geef wat je te geven hebt. Niet meer en niet minder. Geef je te veel en krijg je voor je gevoel te weinig terug, dan leidt dat tot frustraties. Als je eerlijk bent, ben je dan zelf de veroorzaker van je frustratie. Weet je dat het een thema voor je is, let dan op dat je het geven in balans houdt. Wat ook het mooie van geven is, je krijgt er vaak weer energie van terug.

Laat het los

Zorg dat je rustig en positief aan de dag begint. Zorg dat je ontspannen aan kan komen. Laat het over je heen komen en geniet van de kleine dingen (en van de grote natuurlijk ook). Probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Laat het over je heen komen en laat het los.

Valt het je allemaal nog steeds zwaar? Bedenk dan het zijn maar een paar uurtjes in het jaar. Denk ook aan mensen die de kerst niet alleen door willen brengen en toch alleen zijn. Die zouden graag willen ruilen. Wat zouden zij zien? Misschien geeft je dat een frisse kijk.

Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen!

Foto: Todd Trapani from Pexels